Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem maliyetleri Borsa İstanbul tarafından belirlenmiş alt ve üst limit sınırları içinde kurumdan kuruma değişir.

VİOP’ta net işlem kazançlarını direkt olarak etkileyen hatta artıran ve azaltan işlem maliyetleri aynı zamanda yatırımcının işlem stratejileri üzerinde etkilidir. Yatırımcı, VİOP işlem maliyetleri artığında karlı gördüğü stratejilerde pozisyonları açmakta çekimser davranabilmektedir. Birçok açıdan VİOP işlem maliyetleri yatırımcıyı kısıtlayan bu yönde de aracı kurum seçimini direkt etkileyen bu unsurdur.

VİOP’ta işlem maliyetleri üzerine öncelikle bilinmesi gereken aracı kurumların işlem maliyetlerinde uyması gereken bir alt ve üst limit olduğudur.

Aracı kurumlarda komisyon oranları farklı mıdır?

VİOP’ta işlem maliyetleri VİOP aracı kurumları arasında farklılık göstermektedir. VİOP işlem maliyetleri aracı kurumların hizmet stratejilerine bağlı olarak değişir. Aynı zamanda işlem hacmi miktarına göre de yatırımcılara işlem maliyetleri avantajlı olarak sunan aracı kurumlar bununla birlikte yatırım danışmanlığı babında da hizmet çeşitliliğine gitmektedir.

VİOP’ta işlem maliyetlerini daha önemli hale getiren diğer bir konu ise al/sat sıklığı fazla olan yatırımcı profillerinde işlem maliyetleri kazancı azaltıcı unsur olabilmektedir.

VİOP’ta işlem maliyeti örneği

Yatırımcının 10.000 TL’lik teminatla alım işlemi yaptığı örnekte A kurumu yüzde 1 ve B kurumu on binde 5 komisyon alsın.

A kurumunda işlem maliyeti

XYZ vadeli işlem sözleşmesinde alım pozisyonunda 10.000 TL işlem hacmi

10.000 x 0,01 komisyon oranı = 100 TL işlem maliyeti

XYZ vadeli işlem sözleşmesinde 300 TL  kar ile pozisyonu kapatırken 10.300 TL işlem hacmi yapalım.

10.300 x 0,01 komisyon oranı = 103 TL işlem maliyeti

Toplamda 203 TL işlem maliyeti.

300 TL kar – 203 TL işlem maliyeti= 97 TL net kar

B kurumunda işlem maliyeti

XYZ vadeli işlem sözleşmesinde alım pozisyonunda 10.000 TL işlem hacmi

10.000 x 0,005 komisyon oranı = 50 TL işlem maliyeti

XYZ vadeli işlem sözleşmesinde 300 TL  kar ile pozisyonu kapatırken 10.300 TL işlem hacmi yapalım.

10.300 x 0,005 komisyon oranı = 51,5 TL işlem maliyeti

Toplamda 101,5 TL işlem maliyeti.

300 TL kar – 101,5 TL işlem maliyeti= 198,5 TL net kar

Özetle; Komisyon oranı düşük olan B kurumunda yatırımcı daha az işlem maliyeti ödeyerek A kurumuna göre 101,5 TL daha fazla kar elde etmiştir.

VİOP komisyon oranları sıfırlanabilir mi?

VİOP’ta komisyon oranlarının sıfıra yakın olduğuna dair bazı spekülasyonlar dolaşabilir fakat bu şehir efsanesinden öteye gidemez çünkü VİOP’ta komisyon oranları yani işlem maliyetleri sıfırlanamaz.

Borsa İstanbul’dan VİOP işlemlerine aracılık hizmeti veren kurumlar her bir VİOP işlemi için kurumun belirlediği oranlar üzerinden komisyon öderler. Bu çerçevede de aracılık faaliyetlerinden dolayı elde ettikleri gelirlerin vergisi vs giderler komisyon giderleri sıfırlanamaz ancak Kurumun belirlediği alt üst limit çerçevesinde her aracı kurum komisyon stratejilerine bağlı olarak uygular.

VİOP’ta işlem maliyetleri konusunda daha fazla bilgi almak için GCM VİOP ile iletişime geçebilir ya da www.gcmforex.com/viop/ adresini ziyaret edebilirsiniz.