2019 yılında Türkiye ekonomisi kadar tüm gelişmekte olan ülkeler açısından da bir önceki yıla göre çok daha zor bir tablo olacağına dair beklentiler çok güçlü. Peki, gerçekten de ekonomistlerin ya da derecelendirme kuruluşlarının dediği gibi 2019 yılı Türkiye ekonomisi için zor bir yıl mı olacak?

Türkiye ekonomisine dair 2019 yılı beklentilerine geçmeden önce küresel konjoktüre bakmakta fayda var. Öncelikle ABD Merkez Bankası’nın ABD ekonomisinde büyümeyi gerçekleştirmek amacıyla başlattığı faiz artırımı politikası 2018 yılında daha da şahinleştirerek faiz artırımlarının sayısını artırdı. Daha önceki yıllarda, reel getirisi daha yüksek olan gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelen dolar bu faiz artırımları ile birlikte 2017 yılının ortalarından itibaren her seferinde daha da hızlanarak ABD’ye geri dönüyor. Bunun anlamı gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyümesinde etkili yabancı sermayenin geri çekilmesi ve ülkelerin nakit sıkıntısı ile baş başa kalmaları.

ABD ile Çin ticari savaşının etkileri ağırlaşabilir

Tabloda ikinci sorun ise ABD ile Çin arasında başlayan ticari savaşların diğer gelişmekte olan ülkelere de yansıması. Yine 2019’un gündeminde de yer alacak olan ABD’nin İran yaptırımları var. Tüm bu tabloda ise Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada artan jeopolitik riskler ve Türkiye’nin dış politikada Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle izlediği politikaların yansımalarının yarattığı stres de eklenince 2019 yılı tablosu daha da ağırlaşıyor.

2019 yılına ayrıca 2018 yılından miras olarak kalan uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından verilen not indirimleri de yabancı sermayenin ve fonların Türkiye’ye yönelmesinde yeni kısıt olacak görünüyor.

Türkiye ekonomisi için IMF başta olmak üzere birçok yabancı kurum tarafından büyüme rakamlarının aşağı yönlü revize rakamları da bu saydığımız gelişmelere ve Türkiye’nin bozulan ekonomik veri setlerine dayanıyor.

Türkiye’nin 2019 yılı büyüme rakamları revize ediliyor!

Türkiye ekonomisi için hazırlanan raporlarda TL’de yaşanan değer kaybının Türk ekonomisine olumsuz yansıyacağı belirtiliyor. TL’nin değer kaybetmesi petrol, doğalgaz gibi enerji maliyetlerinin artması, reel ekonomide kullanılan ithal girdisi yüksek işletmelerin TL’deki değer artışından olumsuz etkileneceği, faiz artışının kredi maliyetlerine olumsuz yansıyacağı, cari açığın genişleyeceği, gayrimenkul sektörünün de yüksek faiz ile stok fazlasını daha da arttırabileceği de büyümeyi olumsuz etkileyecek gelişmeler arasında yer alıyor.

Tüm bu olumsuz tabloda ise turizm gelirlerinin artmış olması bu tabloyu yumuşatacak gelişmeler arasında.

Türk ekonomisinde büyüme rakamları revize ediliyor

2019 yılı Türkiye ekonomisine yönelik uluslararası kurumlar tarafından hazırlanan raporlarda yer alan beklentilerin bazıları şöyle;

Uluslararası Para Fonu (IMF) Araştırma Departmanı Direktörü Gian Maria Milesi-Ferretti, IMF’nin Türkiye ekonomisinin 2017 yılında 7,4 büyümesinin ardından 2018 yılında yüzde 4,2 ve 2019 yılında ise yüzde 3,9 büyümesini beklediklerini söyledi. Bu beklentinin temelinde ise global finansal şartlarının sıkılaşması, artan petrol fiyatları ve Türk lirasındaki değer kaybının etkili olduğunu aktardı.

ABN Amro gelişen piyasa ekonomistleri Nora Neuteboom ve Georgette Boele ise Türkiye GSYİH’sinin 2019 yılında yüzde 3 küçülmesini beklediklerini açıkladı ve aynı raporda ayrıca, liradaki zayıflığın henüz geçmediği ve Türkiye’den sermaye çıkışlarının devam edebileceği kaydedildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’de Türkiye ekonomisinin 2018 ve 2019 yılları için büyüme tahminlerini düşürerek yüzde 3,8 ve yüzde 1,2 olarak açıkladı.

Fitch’in yayınladığı raporda ise Türk Lirası’ndaki keskin değer kaybının etkisiyle Türkiye ekonomisinin, düşük büyüme ve cari işlemler açığının daralmasıyla karşılaşacağı ve yeniden dengelenmeye zorlanacağını belirtildi.

Piyasaların nabzını GCM analiz ve raporları ile yakalayın!

Küresel ve yerel piyasalarda veriler çok hızlı değişiyor. Dünya piyasalarında ve yerel piyasalarda daha başarılı yatırım stratejilerini üretebilmede piyasaların nabzını yakalayacak analiz ve raporların takip edilmesi, finansal haberlerin izlenmesi çok önemli. Sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler ‘in piyasa uzmanları tarafından hazırlanan analiz ve raporla ile piyasayı anı anına takip edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için www.gcmforex.com adresini ziyaret edin!