Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) yatırımcının fiyatların yükseldiği zaman kazanabildiği piyasaların aksine fiyatlar düşerken de kazanım imkanı sunan türev bir piyasadır. Tek yönlü piyasalarda yatırımcının kazanabilmesi için tek senaryo vardır: Fiyatların yükselmesi.  Diğer taraftan çift yönlü piyasalarda ise yatırımcının iki senaryoda da kazanma imkanı vardır.

Çift yönlü piyasada yatırımcının sadece fiyatın hangi yönde ilerleyeceğini doğru öngörmesi yeterlidir. Fiyatların düşüşü yönüne yatırım imkanı sunan çift yönlü işlem özelliği, VİOP piyasasını kaldıraçlı piyasa olmasının yanında cazip kılan diğer bir faktördür.

VİOP’ta çift yönlü işlemin yatırımcının kazanmasındaki rolünün önemine dikkat çektikten sonra tekrar VİOP’ta çift yönlü işlem nasıl yapılır konusuna geri dönelim.

VİOP’ta çift yönlü işlem yapmak spot borsalarda açığa satış pozisyonu açmak ile aynı stratejidir aslında. Borsada açığa satış olarak bilinen bu pozisyon birçok yatırımcının daha önce denediği işlem yöntemlerinden biridir fakat spot piyasalarda açığa satış işlemler tüm enstrümanlarda olmadığı gibi kısa sürede de pozisyonun kapatılması gerekmektedir ve yatırımcıyı zorlayan çeşitli prosedürler içermektedir. VİOP’ta çift yönlü işlem yapılması ise piyasa özelliği olduğu için yatırımcı fiyatların yükselmesi beklentisi ile yaptığı alım pozisyonlarındaki gibi fiyatların düşüşü yönünde beklentide satım pozisyonu açabilir. Her hangi bir lot – zaman- izin- sınırlı enstrümanda açığa satış gibi sınırlamalarla karşılaşmaz. VİOP işlem platformunda yer alan emir tipleri içinde satım (short-kısa) emir tipini seçmesi yeterlidir.

VİOP’ta çift yönlü işlem yapılmasının kolaylığı konusunda biraz fikir sahibi olduktan sonra şimdi VİOP’ta çift yönlü işlem nasıl yapılır konusunu çift yönlü işlem nediri tanımlayalım.

Çift yönlü işlem; Bir piyasada fiyatların yükseleceği beklentisi senaryosunda daha düşük fiyat seviyesinden alım (long-uzun) pozisyonu açılır ve fiyatlar yükseldiğinde pozisyon kapatılır. Aradaki fark kadar gelir elde edilir.

Fiyatların düşeceği beklentisi senaryosunda ise fiyatlar yukarda iken elinde olmayan varlığı açığa satar ve fiyatlar düştüğünde pozisyonu daha düşük fiyattan kapatırsın. Bu durumda da aradaki fark kadar kazanırsın.

VİOP’ta çift yönlü işlem yapılması VİOP işlem platformu üzerinden seçilecek emir tipleri ile çok kolay gerçekleşir. Fiyatların düşeceği öngörüsünde yatırımcı satım emrini seçer. Fiyatların yükseleceği beklentisinde ise alım emrini seçer. Pozisyonların kapatılması ise ters emirler ile gerçekleşir. Bu hususta dikkat çekmek istediğim sık yapılan bir hata var. Açığa satış olarak gerçekleşen satım pozisyonunda yatırımcı pozisyonu yine satım işlemi açarak kapamak istemektedir. Satım pozisyonu ancak alım pozisyonu açılarak kapatılabilir. Yatırımcı açığa satış yapmıştır ve pozisyonu ancak alım emri ile kapatalabilir. Mesela Amerika’da yaşanan son siyasi gerginlikte doların düşeceğini öngörüyorsunuz. İşte bu durumda 1 lot USDTRY vadeli işlem sözleşmesinde USDTRY 3,5664’den satım pozisyonu açtınız. Beklentiniz yönünde fiyat hareketi gelişti ve USDTRY kuru 3,5364 oldu ve bu seviyeden alım emri sisteme girerek pozisyonu kapatabilirsiniz.  Karınız ise aradaki fark kadardır. İşte burada 0,0300 dolar kazanmış olursunuz.

VİOP’ta fiyatlar hem düşerken hem de yükselirken yatırım getirisi sağlayan çift yönlü işlem avantajı dışında spot piyasaya göre daha az teminatla kaldıraç sisteminden faydalanarak teminatınızın 20 katı büyüklüğüne kadar (kaldıraç yaklaşık 20:1) yatırım yapabilir ve kazancınızı/kaybınızı bu hacim büyüklüğünden hesaplayabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi almak için yatırımcı dostu ve ödüllü GCM VİOP’un internet sitesi www.gcmforex.com/viop’u ziyaret edebilirsiniz.